Spelletjes van vroeger

Geplaatst door Bart Jonckers op

Tegenwoordig worden er op de speelplaats Tiktok dansjes nageaapt, Pokémon kaarten geruild of gevoetbald. Maar ken jij nog de spelletjes die je vroeger als kind speelde? Wel sommige ervan zijn weer helemaal in! Lees verder en ontdek de leukste buitenspelletjes van toen. 

Knikkeren

Een set knikkers is alles wat je nodig hebt.  

Waar te spelen?

Knikkeren kan je in principe overal. De ene ondergrond is wel makkelijker dan de andere. Een gladde tegelvloer om te beginnen of een zanderige bodem met hier en daar een plasje water voor de meer ervaren spelers. 

Hoe speel je het? 

Teken op de grond een cirkel waar elke speler één knikker inzet. De eerste speler probeert één of meer knikkers uit de cirkel weg te schieten. Degene die uit de cirkel gerold zijn, mag deze speler hebben. Elke keer als hij raak schiet, mag hij nog eens proberen van op de plaats waar zijn schietknikker bleef liggen. Blijft zijn knikker in de cirkel liggen, dan is zijn beurt voorbij en wordt deze knikker mee inzetknikker. Wie schiet en geen knikker treft, moet een knikker aan zijn buur geven. Het spel is voorbij wanneer alle knikkers uit de cirkel geschoten zijn.

Variant: Een speler zet enkel hoopjes. Een hoopje bestaat uit drie knikkers in de vorm van een driehoek met wat zand er rond en een vierde knikker bovenop de drie. Van op een afstand mogen de medespelers om beurt met een knikker naar de hoopjes schieten, werpen of rollen. Wie erin slaagt een hoopje te doen instorten, strijkt de vier knikkers op. Wanneer een speler mist, moet hij zelf één hoopje van vier knikkers bijmaken.

 

Bikkelen

bikkels

Dit spel is al zo oud dat het vroeger zelfs met botjes gespeeld werd. Wij spelen het toch liever met de ijzeren variant of met gewoon 5 steentjes. Je kan het overal spelen. Binnen of buiten, alleen of samen.

Hoe te spelen? Je gooit de vijf bikkels op en probeert er weer te vangen op de rug van je hand. Per één, twee, drie,... Er zijn verschillende varianten van dit spel. 

 

Cup bal

cup bal

Zorg ervoor dat de bal aan het koordje in de cup belandt. Het lijkt eenvoudig maar dat is het niet. Leuk spel voor zowel jong als oud. Hier worden heuse familiewedstrijden georganiseerd. Ga jij ook de uitdaging aan? De leuke cups vind je hier.

 

Elastiek springen

Dit spel doet het al generaties na elkaar goed op tal van speelplaatsen. Je hebt een rekker nodig van 3 tot 5 meter lang. Het leukste is om het natuurlijk samen te spelen maar zelfs alleen met behulp van twee stoelen lukt het perfect. Je kan eenvoudige vormen maken en naarmate je het beter doet steeds moeilijkere variaties uitproberen. 

Bv

  • Sta links van het elastiek, met je voeten onder het eerste elastiek.
  • Spring met twee voeten over het tweede elastiek en neem het eerste elastiek mee.
  • Draai een kwartslag en spreid je benen.
  • Spring en land tussen het elastiek.

Zorg dat je niet in de knoop draait!

 

Springtouwen

Moet hier nog extra uitleg bij?

Touwtje springen is niet alleen leuk het is ook een fysieke oefening. Kinderen zijn in beweging en oefenen hun coördinatie van armen en benen, evenwicht en behendigheid!

Tip: Zorg ervoor dat je springtouw lang genoeg is. Om de ideale lengte te bepalen, ga je met je voeten midden op het touw staan. De uiteinden komen best tot vlak onder je oksels.

De springtouwen van Me and mine zijn speciaal voor kinderen ontworpen en hebben een touw ideaal voor kinderen van 120 - 160 cm. Of wat dacht je van een extra lang touw van 4,5 meter waar je samen met je vrienden in kan springen? 

En nu allemaal naar buiten en spelen maar!

Klik hier voor al ons speelgoed uit deze blogpost!


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.