Stapelstein activiteiten
Geplaatst door Bart Jonckers op
Stapelstein stenen je kan er heel wat mee. Je zal zien hoe langer je kind ermee speelt hoe meer toepassingen je ontdekt. Om je een beetje op weg te helpen geven we hier al 10 activiteiten die je thuis kan uitproberen.
1 PARCOURS
Dit is zowat de eenvoudigste opstelling voor deze stenen. Maar ze blijft ook wel heel leuk.
Je legt de verschillende stapelstenen op de grond met een afstand die je kind kan overbruggen. Gebruik in het parcours ook gerust kussens, stoelen, touw om het nog uitgebreider te maken. Neem de stapelstenen gerust mee naar buiten en maak daar een parcours.
Tip: Je kan het parcours moeilijker maken door enkele stapelstenen op elkaar te plaatsen of door het parcours af te leggen met een stapelsteen op je hoofd.
2 TOL
Dit kan al voor kinderen vanaf 1 jaar en net zo lang je kind in de stapelsteen past. Je draait de stapelsteen om met de holle kant naar boven en je kind gaat erin zitten. Nu kan je ronddraaien als een tol.
Wie kan de meeste toertjes draaien?
3 DE DIRIGENT
Elke speler gaat bij een stapelsteen zitten. Eén iemand is de dirigent en klapt in zijn handen een ritme. De andere spelers proberen dit ritme met hun handen na te trommelen op de steen.
Tip: je kan dit ook rechtstaand spelen en dan moeten de andere spelers het ritme nastampen met hun voeten op de stapelsteen.
4 NIET LATEN VALLEN
Iedereen gaat naast elkaar staan of in een kring en krijgt een omgekeerde stapelsteen. Bij één speler wordt er een balletje in de stapelsteen gelegd. Nu is het de bedoeling om dit balletje naar elkaar te gooien met behulp van de steen en dit ook zo weer op te vangen. Je mag je handen niet van de stapelsteen halen.
5 STAPELVERHALEN
De ouder (of je kind) vertelt een verhaal waar verschillende kleuren in voorkomen. Bv Hannelore en Mila wandelen door het bos in het groene gras. Onderweg plukt Mila een gele bloem en geeft die aan Hannelore. Er vliegt een blauwe vlinder voorbij. Terwijl je kind luistert moet het de stapelstenen in de volgorde waarin de kleuren in het verhaal voorkomen op elkaar zetten. Af en toe stop je met vertellen en laat je je kind het verhaal navertellen. Ze gebruiken de gekleurde stapel als geheugensteun.
6 KLEURENTOCHT
Verschillende kleuren stapelstenen liggen verspreid in de ruimte. Ze liggen als een schaal met de holle kant naar boven op de grond. Elke speler krijgt een stapelsteen in een bepaalde kleur. Daarna gaat deze speler op zoek naar voorwerpen in dezelfde kleur
doorheen het huis en legt deze in de stapelsteen.
Tip: je kan dit spel ook buiten spelen en voorwerpen uit de natuur zoeken.
7 WATERPRET
Draai de stapelstenen met hun holle kant naar boven. Doe in alle bakjes wat water. Ideaal om op een zonnige dag mee buiten te spelen.
Wist je dat de stapelstenen ook kunnen drijven. Leuk om mee in het (zwem)bad te nemen.
8 GOOISPEL
De stapelstenen liggen met hun holle kant naar boven. Ze liggen bij elkaar met wat ruimte tussen. De spelers gaan achter een lijn staan en gooien om de beurt naar de stenen. Wie zijn bal (of opgerolde sokken) in de stenen kan gooien heeft een punt gescoord.
Tip: Leg naast elke steen een briefje met een cijfer op. Je kan zo de stenen punten geven en aan stenen die verder liggen meer punten toekennen.
Tip 2: Kies een spelleider. deze zegt een voorwerp in een specifieke kleur. Bv ZON. Wie als eerste in de gele stapelsteen kan gooien, heeft een punt.
9 STENENDANS
Leg alle stenen verspreid in de ruimte. Als er muziek speelt, lopen alle kinderen rond. Als de muziek stopt gaat iedereen zo snel mogelijk op een vrije stapelsteen staan. Je neemt telkens een steen weg totdat er één of enkele winnaars overblijven.
Tip: Je kan als de muziek stopt als variatie ook de steen op hun hoofd laten leggen of de kinderen erin laten gaan zitten, ...
10 EVENWICHT
Iedereen gaat op een stapelsteen staan. De spelleider zegt een figuur of vorm en de andere spelers proberen dit met één been te tekenen in de lucht. Met het andere been moet je je evenwicht bewaren want je mag niet van de steen vallen.
Tip: iets oudere kinderen kan je letters of cijfers laten schrijven in de lucht. Nog moeilijker is een heel woord of zelfs een zin te laten tekenen.
Tip 2: Probeer dit ook eens met je andere been. Vaak niet zo makkelijk.
Wil je graag zelf aan de slag met dit veelzijdig speelgoed? Bestel dan nu een set van 6 stenen en krijg er een GRATIS Fusion steen bij. Geldig tijdens de maand oktober of zolang de voorraad strekt!
Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een bericht of mail en we helpen je graag verder!
Je vindt alle Stapelstein producten hier!
Deel dit bericht
← Ouder bericht Nieuwer bericht →
Ik heb stapelstein stenen voor de verjaardag van mijn kleinzoon (3 jaar) gekocht op 30 okt. Sindsdien speelt hij dagelijks samen met zijn broer (5jaar) met deze stenen. Mede dankzij de tips van Bart uiteraard waarbij de diverse ontelbare mogelijkheden beschreven worden. Stapelstein stenen kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Plezier gegarandeerd.