Leesplezier voor beginnende lezers!

Geplaatst door Bart Jonckers op

In deze post geef ik graag enkele tips om startende lezen te motiveren. Leesmotivatie is een belangrijke hefboom. Als jouw kind lezen leuk vindt, wil het meer lezen. Zo wordt jouw oogappel beter in lezen, met meer leesplezier tot gevolg. Daarnaast is er de verdwijnende leescultuur. Wat we met z'n allen samen tegen moeten gaan. Voor onze kinderen. Voor onszelf. Het verrijkt ons allemaal. 

Wie moet lezen omdat het verplicht wordt, leest daarom mogelijks niet graag. Wanneer jouw kind leest uit interesse, zal het automatisch meer moeite doen om de tekst beter te begrijpen. Hierdoor ontstaat er een beter leesbegrip en de kans dat ze het leuk vinden. 

Ouders die zelf in een boek lezen werkt aanstekelijk. Wanneer we er samen over in gesprek gaan, ontstaat er een verbondenheid. Als ouder geef je dus het voorbeeld. Elke dag samen een kwartier lezen tijdens een fijn en warm moment creëert herinneringen. We haasten ons al zo vaak dat dit een moment tussen ouder en kind mag zijn. Even zonder schermpjes. Die zijn hier heus niet nodig. Het kwartiertje is niet meer dan een indicatie.

Laat kinderen zelf kiezen wat ze lezen. Het Avi niveau is niet zaligmakend. Wanneer je kind voetbalgek is wil hij/zij vast dat boek lezen dat net iets moeilijker is.

Tip: Wanneer een kind een boek kiest dat volgens jou moeilijker is kan je het een random gekozen bladzijde laten lezen. Als dit lukt en ze begrijpt het merendeel van de bladzijde dan is dat een voldoende indicatie om het boek te proberen. Avi boeken hebben vaak eenvoudige 'kortere' zinnen. Deze zijn zeker ook zinvol maar varieer ook met meer taalrijke boeken. 

Laat startende lezen luidop lezen. Niet elk foutje moet je gaan verbeteren. Wanneer kinderen beginnen te lezen met meer intonatie duidt dat vooral op meer inzicht. Om beurten een stuk lezen vinden kinderen erg fijn. Zorg ervoor dat je het rustig aan doet en stel vragen of fantaseer even samen hoe het boek verder gaat.... 

Maak waar mogelijk boeken zichtbaar aanwezig in de woonkamer. Laat ze gerust rondslingeren of open liggen. Zo grijpt je kind er misschien naar en gaat het een stukje lezen. Dat geldt voor alle boeken. Niet enkel voor de kinderboeken. Het biedt zeker ook de kans om te praten over eigen leeservaringen. 

Indien je specifieke vragen hebt, mag je me zeker sturen. Samen voor meer leesplezier! Neus zeker ook eens tussen onze boekencollectie


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.