Open einde speelgoed!
Geplaatst door Bart Jonckers op
W@=D@?
Misschien wel het eenvoudigste speelgoed voor je kind om mee aan de slag te gaan. Het speelgoed zelf ziet er het liefst tijdloos en duurzaam en ietwat neutraal uit. Er zijn geen spelregels waardoor de fantasie en creativiteit van jouw kind de vrije loop mag gaan. In deze blog deel ik speelgoed en tips waarmee je op deze manier kunt spelen.
Fantasiewereld
Een set houten blokken van bijvoorbeeld JUST BLOCKS is “open ended speelgoed bij uitstek. Het is voor alle leeftijden. Blokkenbouwsels bevorderen de motoriek en het ruimtelijk inzicht van uw kind. Samen bouwen schept ook heel wat mogelijkheden want houten blokken zijn voor alle leeftijden. Laat je als ouder alvast gidsen door de fantasiewereld van uw kind. Van wolkenkrabbers tot dierentuinen. Het bevordert niet enkel de hand-oog coördinatie maar stimuleert erg de creativiteit. Oudere kinderen dagen zichzelf automatisch uit door moeilijkere constructies of de grenzen te verkennen van het speelgoed. Het mooie aan neutraal speelgoed is dat de creativiteit aan de macht is. Hier nog wat toffe ideeën van hun eigen Youtube kanaal.
Op pad: sorteren en creëren
Potjes, kommetjes en schalen waarin kinderen allerlei in kunnen sorteren vinden ze erg fijn. Dit hoeven niet altijd grootse zaken te zijn. Dat kan thuis maar zeker ook onderweg. Zo kan je eenvoudigweg schelpen of stenen zoeken en ze dan laten sorteren. Dit ervaren kinderen vaak als rustgevend. Het stimuleert hen ook om goed naar voorwerpen te kijken en de verschillen te zoeken. Sorteren kan ook gewoon op de grond of op een tafeltje.
Ze kunnen ze op grootte of op kleur leggen…. Je kan ook materialen verzamelen tijdens een wandeling. Wanneer iedereen even tot rust komt, kunnen ze er een kunstwerk mee maken of patronen mee bedenken. Toegegeven zo kan je als ouder even verpozen en hebben zij gelijk wat te doen.
Eindeloos spelplezier
In tegenstelling tot veel ander speelgoed heeft het 'open einde' speelgoed geen vooraf bepaald doel. Het is wat je er op dat moment in ziet, en daardoor elke keer anders. Zo heb je kleurrijke sets waarmee je prachtige patronen en bouwsels kan maken. Kortweg de ‘ Loose parts’.
Met de vele kleine onderdelen maken kinderen de mooiste afbeeldingen, mandala’s en figuren. Iedereen kent mandala’s. Mandala’s kennen geen begin en geen einde. Het zijn cirkelvormige figuren met symmetrische elementen.
Het speelgoed nodigt ook uit tot het creëren van verschillende werelden. Voor volwassenen ogen de producten soms simpel maar in handen van kinderen zie je echte magie ontstaan. Zo heb je de ‘Nins’. Dat zijn de typische speelfiguren van Grapat. Ze hebben een eenvoudige vorm en geen gezicht. Kinderen kunnen er dus zelf een betekenis aan geven. Onze kinderen spelen er elke dag mee. Bovendien combineren ze het eindeloos met ander speelgoed.
De ideeënfabriek
Als ouder kan je jouw kind een duwtje in de rug geven. Je zet ze aan tot spelen door kleine dingen. Zo kan je een opstelling maken die uitnodigt om te spelen. Overvolle speelkamers zorgen voor onrust. Wij zetten graag materiaal klaar op de speeltafel. Mila begint er vaak spontaan mee te spelen. Ook kan je een klein potje voorzien met ideetjes. Hannelore houdt wel van iets dat haar wat op weg helpt. Dat kunnen bijvoorbeeld bouwideetjes zijn . Dit kan gaan van een toren, een dierentuin of een stad. Hier geven we alvast enkele kleine kaartjes met ideetjes. Zo kan jij je kind triggeren om iets te bouwen. Alvast veel plezier ermee!
Wil je nog meer weten over hoe open ended speelgoed het denken van jouw kind versterkt? En hoe je het kan stimuleren? Lees dan zeker ook onze blogpost over divergent denken…
Vele groeten,
Bart
Deel dit bericht
← Ouder bericht Nieuwer bericht →