Educatief speelgoed: Het nieuwe schooljaar sluipt dichterbij

Geplaatst door Bart Jonckers op

 

Educatief speelgoed MilaEducatieve gezelschapsspelletjes zijn daarbij twee vliegen in één klap. Kinderen spelen ontzettend graag samen spelletjes. Leerstof onthouden ze vaak ook beter als je het spelenderwijs inoefent. Daarbij leren ze ook erg veel sociale vaardigheden. Zoals omgaan met winnen en verliezen. Toegegeven zelfs voor deze papa is dat soms nog moeilijk. Of wachten tot het jouw beurt is om te spelen. Ook al niet zo evident. Nu het schooljaar dichterbij sluipt geef ik graag tips en educatieve spelletjes die jouw kind kan spelen. Wie weet vind je nog wel een ideaal cadeau!

 

Kaap Kweet

Kaap Kweet - Educatief speelgoedWe focussen ons op de start van het nieuwe schooljaar. Heel wat speelgoed valt onder educatief. Ik vind het alvast erg belangrijk dat er ook nog een zekere funfactor bij aanwezig is. Voor lagere schoolkinderen is Kaap Kweet een spel op maat. Het bordspel koop je eenmalig aan. Daarnaast heb je een set kaarten per leerjaar. Zowel het leerjaar waar je kind zat in juni als het leerjaar waar je kind in september start zijn erg aan te raden. Bovendien kunnen broers en zussen op hun niveau meespelen met een eigen set kaarten! Het spel omvat alle leerdomeinen die jouw kind op school krijgt en activeert alvast heel wat kennis.

  • Je kan als ouder checken of ze de leerstof beheersen.
  • Je kan leerstof activeren
  • Je kan op maat van elk gezinslid spelen.
  • Er is ook aandacht voor diversiteit.
  • Kwalitatief materiaal.

(Voor)lezen

Het SpeelatelierSpelregels zelf laten lezen is een erg lastige opdracht voor veel kinderen. Een voorbeeld van begrijpend lezen. Sommige kinderen begrijpen wat ze lezen maar krijgen dit moeilijk direct uitgelegd aan medespelers. Afhankelijk hoe goed jouw kind leest, kan je verwachten om het voor te lezen. Daarna samen de spelregels bespreken is veel laagdrempeliger. Stel gerust ook vragen over de regels. Het is alvast een rijk oefenmoment. Daarnaast blijft het aangewezen dat kinderen dagelijks wat lezen. 15 minuten mag je zeker verwachten van een lagere schoolkind. Voor meer tips verwijs ik graag naar de blog over voorlezen en lezen voor beginnende lezers. Hier vind je alvast een selectie van voorleesboeken en hippe leesboeken voor beginnende lezers.

Voor de rekenknobbels

Educatief speelgoed - LondjiIn het tweede leerjaar leren lagere schoolkinderen de maaltafels. Sommige kinderen zijn hier snel mee weg. Anderen zien de logica niet direct in en hebben baat bij inoefening. Herhalen, herhalen, herhalen,…. Het moet daarom geen papegaaienwerk zijn. In het derde en vierde leerjaar zie je dat kinderen deze inoefening ook echt nog kunnen gebruiken. Hoe beter ze de tafels kennen des te makkelijker kunnen ze aan de slag in de rekenschrift. Thuis verras ik Hannelore, mijn dochter van zeven, regelmatig met enkele oefeningen. Dit in de rij aan de kassa, in de wagen of als we wachten op mama voor we vertrekken. Wil je de maaltafels oefenen? Dan adviseren wij het spel van Londji. Dat vind je hier terug. Tenslotte is het de logica zelf maar wie zijn maaltafels goed kent, leert de deeltafels heel erg vlot….

Threewood

We eindigen met iets voor de kleuters en kids van het eerste leerjaar. Houten speelgoed met een erg educatief kantje. Voor de kleinsten kunnen we oefenen met tellen, vilten bolletjes grijpen en op de juiste plaats leggen, letters herkennen,…. Voor de oudste kleuters zijn er prachtige letterborden om hun eerste woorden te leggen of eerste rekensommen te maken. Dit zijn doordachte sets. Zo is het voor kinderen fijn dat ze echt kunnen handelen. Ze leggen bij een optelsom ook echt de hoeveelheid bolletjes erbij. Zo krijgen ze een idee van de waarde van elk getal. Spelenderwijs zijn ze vertrokken….

 Educatief speelgoedEducatief speelgoed

Het spreekt voor zich dat je alle bovenvermelde items in onze webshop kan terugvinden. Ik stelde je alvast een kleine selectie voor. Hier vind je heel ons educatief gamma. 

Alvast veel speelplezier!

Bart

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.