Divergent denken: Out of the box? Creatief? Omdenken?

Geplaatst door Bart Jonckers op

Een andere blik... 

GrapatJa, je kan je kind een duwtje in de rug geven. Ja, je bepaalt deels hun denken en hoe ze kijken naar wat er om hen heen gebeurt. Als ouder vind ik het belangrijk dat mijn kinderen meerdere oplossingen bedenken bij een probleem. Ook hechten we veel belang aan ruimte voor fantasie en creatief denken. Divergent denken. We praten er dan ook thuis vaak over. Gelinkt aan creativiteit  leg ik graag de link naar de TED- toespraken van Sir Ken Robinson. Een echte aanrader. In onderstaande video illustreert hij een samenvatting van zijn toespraak getiteld Changing Paradigms.

Divergent denken

Divergent denken sterkt het vermogen om een vraag op een heleboel verschillende manieren te beantwoorden en op alle mogelijke manieren een vraag te interpreteren. Zo kan je altijd stimuleren om meerdere antwoorden of oplossingen te zien of te bedenken. In het filmpje wordt het volgende voorbeeld gegeven: “ Hoeveel toepassingen kunt u bedenken voor een paperclip?”. De meeste mensen komen niet verder dan tien of vijftien. Peuters en kleuters daarentegen scoren het niveau van genie. Hoe ouder ze worden hoe minder mogelijkheden ze zien. Doorheen het ouder worden blijft het dus van groot belang om deze oefening samen regelmatig te maken met je kinderen. Dit kan in alledaagse zaken maar als ouder kan je dit zeker ook sturen door het geven van creatief speelgoed dat hen triggert. Door open vragen te stellen en door mee te gaan in hun denken. Divergent denken stimuleert de creativiteit. 

Als ouder kan je alle ingrediënten samenbrengen voor je kind. Kinderen zijn van nature ontdekkend en willen maar wat graag hun fantasie tot leven brengen. Alle open ended speelgoed  is hier ideaal voor. Eveneens zorgt de eenvoud van deze producten ervoor dat kinderen hun wereld en hun ideeën vorm kunnen geven. Wij verdelen zelf Grapat en Just Blocks. Wil je meer weten of wil je het speelgoed eens rustig bekijken? Stuur ons dan een mailtje. We maken graag tijd om in gesprek te gaan en de producten te tonen. 

Je vindt ze hier. 

Groetjes,

Bart

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.